
Glasögon för barn – när behövs det och vad ska man tänka på?
Att upptäcka synfel hos barn i tid är avgörande för deras utveckling och välmående. Synen utvecklas mycket under de första levnadsåren, och problem som identifieras och åtgärdas tidigt kan ge barnet bästa möjliga förutsättningar. Glasögon är ofta en enkel och effektiv lösning. Denna guide ger dig information om tecken på synproblem, vanliga synfel, hur en synundersökning går till, glasögonbidrag och tips för att välja rätt glasögon.
Uppmärksamma tecken på synproblem
Barn är anpassningsbara och klagar inte alltid om de ser suddigt. De kanske inte ens är medvetna om att deras syn inte är optimal. Därför är det viktigt att du som förälder är uppmärksam på små tecken. Kisar ditt barn ofta, särskilt när det tittar på något på avstånd? Sitter barnet väldigt nära TV:n eller håller boken tätt intill ansiktet? Återkommande huvudvärk, framförallt efter skolan eller läsning, kan bero på ansträngda ögon. Andra signaler kan vara att barnet ofta gnuggar sig i ögonen, är ovanligt känsligt för starkt ljus, har svårt att koncentrera sig, täcker för ett öga eller verkar klumpigare än vanligt. Om du ser något av detta hos ditt barn kan det vara klokt att boka en synundersökning. Ju tidigare ett eventuellt synfel upptäcks, desto bättre!
Vanliga synfel
Barn kan drabbas av samma typer av synfel som vuxna. Några av de vanligaste är:
Närsynthet (myopi)
Närsynthet innebär att barnet ser bra på nära håll, men suddigt på långt håll. Det är viktigt att tidigt upptäcka och om möjligt bromsa utvecklingen av närsynthet, vilket kan minska risken för ögonproblem senare i livet. Mer information om detta finns i en artikel från Sydsvenskan.
Översynthet (hyperopi)
Översynthet innebär att barnet ofta ser bättre på långt håll än på nära håll. Detta kan leda till ansträngda ögon och huvudvärk, speciellt vid aktiviteter som kräver fokusering på nära håll, som läsning. Det är vanligt att yngre barn är översynta, och i många fall växer det bort av sig självt.
Astigmatism
Astigmatism beror på en ojämn form på hornhinnan, vilket gör att synen blir oskarp på både nära och långt håll. Astigmatism kan också orsaka huvudvärk och irriterade ögon.
Skelning och Amblyopi
Skelning innebär att ögonen inte samarbetar korrekt och tittar åt olika håll. Obehandlad skelning kan leda till att synen på det ena ögat inte utvecklas ordentligt, ett tillstånd som kallas amblyopi, eller “lazy eye”. Amblyopi är den vanligaste ögonåkomman hos barn, enligt Hälsoportalen. Ibland kan glasögon vara en del av behandlingen vid skelning, tillsammans med lappbehandling för det starkare ögat.
Synundersökning steg för steg
Synfel hos barn upptäcks ofta vid de rutinmässiga synkontrollerna på Barnavårdscentralen (BVC), vanligtvis vid fyra års ålder, och sedan igen i skolan, oftast vid sex års ålder. Yngre barn, under åtta år, undersöks oftast på en ögonmottagning. Barn som är åtta år eller äldre kan gå direkt till en optiker för en synundersökning.
Undersökningsmetoder
Beroende på barnets ålder används olika metoder vid synundersökningen. För yngre barn kan sjuksköterskan på BVC använda en pektavla med bilder eller symboler. Äldre barn kan undersökas med en bokstavstavla, liknande den som används för vuxna. För att mäta synfelet exakt används ofta instrument som en autorefraktor, som ger en automatisk mätning. En annan metod är skiaskopi, där ögonläkaren använder en speciell ficklampa och olika linser för att bedöma synfelet. För de yngsta barnen används ibland ögondroppar för att vidga pupillerna. Detta förhindrar att ögat fokuserar om under undersökningen och ger en mer exakt mätning. Du kan läsa mer om detta hos 1177.
Ekonomiskt stöd för glasögon
Kostnaden för glasögon kan vara en utmaning för många familjer, men det finns ekonomiskt stöd att få. Barn och ungdomar upp till och med 19 år har rätt till glasögonbidrag. Bidragets storlek varierar beroende på var i landet du bor och barnets ålder. I vissa regioner, som Stockholm, är bidraget 500 kronor för barn 0-7 år och 800 kronor för barn och unga 8-19 år. Optikern hjälper till med ansökan, oftast genom ett system som heter Thord. Bidraget kan täcka kostnader för glasögon, bågar, kontaktlinser och även synundersökningen om den resulterar i att glasögon eller linser ordineras. Mer detaljerad information om detta finns hos Vårdgivarguiden.
Välja rätt glasögon
Det är viktigt att involvera barnet i valet av glasögon. Att få glasögon kan vara en stor förändring, och det är viktigt att det känns positivt. Låt barnet vara med och välja bågar som det tycker om och som sitter bekvämt. Det finns ett stort utbud av färger och modeller att välja mellan, och många barn tycker att det är roligt att välja bågar. Eftersom barn är aktiva behöver glasögonen vara tåliga. Glasögon av plast är ofta lättare och mer hållbara än de med glas. Se till att bågarna sitter stadigt på näsan utan att glida ner eller klämma åt. Viktigast av allt är att glasögonen har rätt styrka, så följ optikerns eller ögonläkarens rekommendationer noggrant.
Mer än bara korrigering: Bromsa närsynthet
Utöver traditionella glasögon finns det idag andra metoder som kan bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn. Dessa alternativ är inte lämpliga för alla, och det är optikern eller ögonläkaren som avgör vad som är bäst för just ditt barn.
Nattlinser
Nattlinser, eller ortokeratologilinser, är specialdesignade linser som barnet bär på natten. Under natten formar linserna om hornhinnan, vilket gör att barnet ser bra under dagen utan glasögon eller linser. Studier har visat att nattlinser kan bidra till att bromsa utvecklingen av närsynthet. En fördel med nattlinser är att barnet slipper använda synhjälpmedel under dagen. En nackdel kan vara att det kräver noggrann hygien och hantering.
Specialdesignade linser och glas
Det finns även mjuka endagslinser och glasögonglas med specialoptik som är utformade för att bromsa utvecklingen av myopi. Dessa fungerar genom att påverka hur ljuset bryts i ögat och minska den tillväxt av ögat som leder till närsynthet. Fördelen är att de kan användas under dagen som vanliga linser eller glasögon. En nackdel kan vara att de är dyrare än vanliga linser och glas. Du kan läsa mer om detta i en artikel från Sydsvenskan.
Livsstilens betydelse
Förutom glasögon och linser spelar även livsstilen en viktig roll för barns synhälsa. Forskning har visat att tid utomhus i dagsljus har en skyddande effekt mot närsynthet. Försök därför att minska tiden som barnet spenderar framför skärmar, som mobiler, surfplattor och datorer, och uppmuntra istället till utelek och aktiviteter utomhus. Det är också bra att ta regelbundna pauser från skärmen och titta på något på långt håll för att träna ögonen. Junia beskriver hur närsynthet ökar bland barn och kopplar det till ökad skärmtid och minskad tid utomhus.
Regelbundna synkontroller
Även om ditt barn inte verkar ha några synproblem är det viktigt med regelbundna synkontroller. Synen kan förändras gradvis, och tidig upptäckt av eventuella problem ger bättre förutsättningar för en god synutveckling. Följ de rekommendationer som ges av BVC och skolan, och tveka inte att kontakta en optiker eller ögonläkare om du misstänker att ditt barn ser dåligt.
Sammanfattning
Att vara uppmärksam på ditt barns syn är en viktig investering i barnets framtid. Genom att vara observant på tecken på synfel, se till att barnet får regelbundna synkontroller och, vid behov, skaffa glasögon eller andra synhjälpmedel, ger du ditt barn de bästa förutsättningarna för en god syn och en positiv utveckling. Kom ihåg att glasögon kan vara en hjälp för att se bättre och en del av barnets personlighet.