Tillhör glasögon klädkoden?
By sarah / 7th augusti 2019 / Allt om kontaktlinser / 0 CommentsVad tycker du om att ha en professionell klädkod på jobbet? Är det vettigt? Är det föråldrat? Är kontoret ett ställe där man kan experimentera med mode eller finns det inget mer olämpligt? Glasögon tillhör idag också kategorin “outfit” och modellerna kan vara allt från traditionella till mer moderna. Bör även dessa ingå i vad man kallar för klädkod?
Om glasögon ska tillhöra klädkoden eller inte, är ännu inget som blivit officiellt och det är nog annorlunda mellan olika företag och vilken modell som man väljer att använda sig av. Vissa företag bryr sig inte om sina anställdas kläder medan andra inte kan ge upp den traditionella stilen, speciellt inte om man arbetar med mer traditionella kunder.
Vilket intryck vill du ge?
Oavsett hur mycket framåt världen går så kan man fortfarande konstatera att det första intrycket som man gör påverkar fortsatt samarbete extremt mycket. Så frågan är vilket intryck man vill göra, då detta kan komma att spela roll i det långa loppet.
Om du någonsin går igenom en mycket komplicerad juridisk situation och därför behöver anställa en advokat, kommer du att överväga om han vid det första mötet bär huvtröja – till och med en cool modell – jeans och sneakers. Om inte denna advokat har fått oerhört många lovord från personer som du litar på, så kommer det vara svårt för dig att ta advokaten på allvar. Tyvärr så påverkar faktiskt våra kläder så pass mycket i vissa situationer. Det är klart att kläderna inte på något sätt påverkar advokatens kapacitet att ta hand om ditt ärende, men det första intrycket spelar alltid en roll.
Poängen är att utseendet blir ett strategisk förhållande som kopplar kunden till företaget. Därför kan den professionella bilden bestå av attribut som kläder och glasögon. Har advokaten exempelvis på sig klassiga kläder från Busnel och stiliga glasögon så kommer man automatiskt att känna mer säkerhet, vid ett första intryck.
Alla företag har inte denna tanken och klädkod finns inte som ett måste på många arbetsplatser. Men det är väl värt tanken att faktiskt fundera på sin egen image och vad man skickar ut för signaler som kan komma att påverka det första intrycket.
Skyldighet kontra förslag
Det är också värt att förklara att en professionell klädkod kan vara både obligatorisk eller endast ett förslag. Därför kan ett företag förbjuda användning av vissa kläder eller helt enkelt bara rekommendera att inte använda det ena eller det andra klädesplagget. Skälen till varför vissa kläder och glasögon får användas kan handla både om säkerhet, hälsa eller som vi tidigare nämnt – intryck.
Å andra sidan, om det professionella intrycket räknas som en konkurrensdifferens, bör man fråga sig om det finns en etisk del i det hela. Är det skäligt att be en anställd som redan är anställd att investera pengar i lämpliga kläder och accessoarer?