Hur görs glasögon? -Del 2
By sarah / 13th maj 2019 / Basfakta om glasögon / 0 CommentsDet sjätte steget i processen är ytbehandling vilket är det tekniskt mest krävande steget i glasögontillverkningen. Ytbehandlingen gör att glasögonglasen blir mer reptåliga, smutsavvisande och ger en bättre hållbarhet. Det minskar reflexer och gör att man kan se klart trots stark vind eller regn. Andra fördelar är att man kan lägga till vissa skikt som gör glasögonen bättre lämpade till exempelvis bilkörning eller arbete framför en datorskärm.
Plastglas är inte lika reptåliga som mineralglas och därför behöver plastglas förses med en repskyddande hårdhetsbehandling och doppas i lack. Tjockleken samt vilket plastmaterial man använder avgör viken typ av lack som används.
Nu väntar ett rengörande ultraljudsbad och en ny ytbehandling. Genom vakuumteknik läggs flera antireflexskikt, upp till nio skikt kan förekomma. Den sista ytbehandlingens skikt ger en extremt slät yta som ska vara särskilt tålig mot vatten och smuts.
Nu är glasögonglasen färdiga och genomgår en kvalitetskontroll innan leverans. Man genomför en visuell inspektion och kontrollerar damm eller skador på glasen och den mekaniska kontrollen ser efter att glasen överensstämmer med specifikationerna på användarens synprofil. Är allt okej görs en orienteringsstämpel.
Hos optikern används stämpeln till att sätta in glasen korrekt i bågarna och när det är klart tas stämpeln bort och glasögonen är klara för leverans till kunden.